Generator i vattentorn vann Innovation day 2025
När Lindeskolans Natur- och tekniktvåor tävlade om den vassaste energiinnovationen fick juryn ett tufft jobb. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.

För tredje året i rad arrangerade vi Innovation day i samarbete med Lindeskolan och Örebro universitet. Sju lag bestående av elever från Lindeskolans natur- och teknikprogram har under ett par månaders tid fått innovera kring energi och hållbarhet.
Sju riktigt bra idéer presenterades:
- Svampmycel som isoleringsmateral
- Två varianter av sensorstyrd gatubelysning
- Ny bro över Lindeån för buss, cykel och räddningsfordon
- Biogasanläggning på grisfarm som tar tillvara på energin i gödsel
- Generatorer i vattentorn som utnyttjar lägesenergin för att alstra ström
- Smarta fönster som både kunde alstra energi och minska solinstrålning
Det säger sig självt att juryn hade ett tufft jobb, inte minst med tanke på elevernas förmåga att kommunicera sina ideer, vilket verkligen imponerade!
Det vinnande laget kommer att få tillbringa en heldag på Örebro Universitet under våren för att få djupare inblick i både vad universitetet är och gör, men också få vässa sin innovationstalang ytterligare med några riktigt vassa innovationsforskare från Handelshögskolan i Örebro.

Joakim Johansson, VD Linde energi, inleder finalen med att påminna om vikten av att stötta varandra.

Juryn bestående av Staffan Hörnberg, skolchef Lindeskolan, Johan Kask, professor Örebro Universitet och Joakim Johansson, VD Linde energi

Smart idé om sensorstyrd gatubelysning från ett av teamen

Viktig fråga som ett av teamen retoriskt ställde sig själva