Hållbart och driftsäkert elnät

Vi på Linde energi arbetar långsiktigt och målmedvetet med att framtids- och vädersäkra ledningsnätet, alltid med hållbarhet som ledstjärna. Varje år investeras miljontals kronor i elnätet och flera projekt genomförs för att minska påverkan och effekterna av hårda vindbyar och svåra stormar.

placeholder

Vi bad vår anläggningschef Ola Andersson berätta mer om vad vi gör just nu och vad som är på gång:

– Hösten inleddes med ett större projekt mellan Åbyhammar och Österhammar där vi gräver ner drygt åtta
kilometer elkabel längs 20 kV-nätet. I samband med arbetet raseras den gamla ledningsgatan med kreosotstolpar.

– Dessutom har vi precis avslutat ett annat grävprojekt där luftledning ersatts med jordkabel mellan Bläsåsen och Medinge.

– I november påbörjades även ett stort arbete mellan Ringaby och Sundby. En mil kabel ska ner i backen samtidigt som åtta kilometer luftledning försvinner. Dessutom byts ledningsstolpar och ledningslinor på en sträcka om drygt en kilometer.

– På andra håll kan vi av olika anledningar inte gräva ner kabel. Mellan Pikaboda och Rumängen bytte vi
till giftfria WOPAS-stolpar längs 40 kV-nätet förra året. I år har vi istället bytt till linoljeimpregnerade så kallade RVP Repellent-furustolpar längs en parallellsträcka på 20 kV-nätet mellan Björkhammarhult och Rumängen.

– Under stolpbytet ersätts dessutom blanklina med BLL-lina som har ett ytterhölje i återvinningsbar plast och som klarar trädpåfall bättre.

– Nästa år vänder vi och fortsätter tillbaka till Pikaboda.