Hållbar vädersäkring

Förra året vädersäkrade vi ledningsnätet mellan Pikaboda och Lindesberg och ersatte kreosot-behandlade stolpar med giftfria WOPAS-stolpar. Nu pågår arbetet med att byta stolpar på en parallellsträcka längs högspänningsnätet mellan Björkhammarshult och Rumängen – denna gång med hållbara, linoljeimpregnerade stolpar.

placeholder

Av olika anledningar är det inte möjligt att gräva ner kabel längs den här sträckan, därför ersätter vi istället och stärker ledningsnätet med mer hållbara och miljövänliga stolpar.

I detta projekt använder vi så kallade RVP Repellent-impregnerade furustolpar. Till att börja med impregneras furustolpen med ett krom- och arsenikfritt kopparbaserat metallsalt. Därefter följer en behandling med RVP Repellent, som är en blandning av mineral och vegetabiliska oljor – i detta fall linolja.

Repellent-stolparna är klassificerade och godkända enligt Kemikalieinspektionens krav.

När vi byter ledningsstolpar passar vi också på att byta den så kallade blanklinan längs ledningsnätet till en BLL-lina, som är isolerad med ett ytterhölje i återvinningsbar plast. Den förstärkta BLL-linan är utvecklad för att klara av att ett mindre träd faller på ledningarna, utan avbrott som följd.

WOPAS, som användes i det tidigare projektet, lanserades under 2017 och består av cirka 85 procent förnybart material. Material som dessutom kan återvinnas på nytt.