Idag sjösätter vi virvlande nyhet

Badhuset Energikällan kommer från idag verkligen att göra skäl för sitt namn. Detta genom ett unikt samarbete mellan oss på Linde energi och vårt systerbolag Besök Linde. Målet är att göra badhuset helt självförsörjande på el. Receptet bakom den innovativa lösningen innehåller en flygplansliknande turbin, ett äventyrsbad, undervattensströmmar och stora portioner kreativitet.

placeholder

Ända sedan Energikällan tvingades stänga ner för besökare på grund av coronapandemin har de två kommunägda bolagen fört en diskussion om hur vi kan utnyttja de folktomma bassängerna

Konceptet som sjösätts idag bygger på beprövad teknologi där energi från tidvatten- och havsströmmar tas tillvara för att producera el.

Så ska tekniken fungera

En boj sänks ner i vattnet vid bubbelpoolen i äventyrsbadet. Till bojen är en flygplansliknande turbin fäst, vars propellrar börja rotera så fort virvelvinden startar. När turbinen är igång produceras el via en direktkopplad generator som förser badhuset med el i realtid. Genom en kabel förlagd under vattnet ansluts Energikällans elsystem. Den el som produceras men inte används direkt lagras i ett batterilager och används andra timmar på dygnet.

- Vi är stolta över att kunna öka vår andel lokalproducerad el med ytterligare ett ben. Även om vår historia av vattenkraft är över hundra år gammal, är detta något helt nytt. Jag vet inte om vi ska kalla det virvelkraft, poolenergi eller något liknande. Den som har förslag får gärna höra av sig, hälsar Fredrik Klingvall, kommunikationsanvarig på Linde energi.