Så säkrar du kräftskivan

Kräftskivornas stund är kommen, men du kanske inte har tänkt på hur elsäker din kräftskiva är? Sladdlös belysning, jordfelsbrytare och elprodukter gjorda för utmohusbruk är några starka tips på vägen.

placeholder

Elsäker kräftskiva

Du känner igen scenariot. Gästerna har anlänt, kräftorna är framdukade, det är dags att sitta till bords. Då öppnar sig himlen och regnet faller ner. Klassiskt svenskt sommarväder.

För att du och dina vänner ska kunna fira en elsäker kräftskiva är det bra att, åtminstone, tänka på följande.

Använd elutrustning för utomhusbruk

Sladdar och elprodukter är känsliga för fukt. Om de hanteras på fel sätt kan de utgöra livsfara. Börja därför med att säkerställa att all utrustning är gjord för utomhusbruk.

En bra vägvisare är IP-klassen. Alla elektriska produkter, till exempel ljusslingor, lampor och skarvsladdar, ska ha information om vilken IP-klass de har. Ju högre IP-klass desto mer fukt tål produkten. För att kunna användas utomhus ska produkten ha IP 44 eller mer.

Välj sladdlöst istället för skarvsladd

Alla eluttag du använder till kräftskivan ska vara jordade och anpassade för utomhusbruk. Dra inte en skarvsladd genom ett fönster eller en dörr om vägguttaget för utomhusbruk sitter en bit bort. Sladden kan bli klämd och skadad.

Skarvsladdar gjorda för inomhusbruk kan bli farliga i kombination med regn och fukt.

Om du inte kan få till elen, exempelvis till belysningen, på ett säkert sätt rekommenderar vi att du undersöker vilka sladdlösa alternativ som finns. Det finns idag en mängd produkter som är sladdlösa och drivs med batteri eller via solceller.

Tips! Kolla även IP-klass på sladdlösa produkter.

Se över vinterförvarade prylar

Fömodligen har du förvarat grillen, belysningen drickakylen eller andra eldriva saker i garaget eller förrådet under vinterhalvåret. Undersök därför noggrant att de är i gott skick innan du använder dem genom att kontrollera att inga skador har uppstått.

Titta till exempel efter sprickor på sladdar och stickproppar. Om du ser något som är skadat ska det lagas eller ersättas med nytt. Utsätt aldrig dig själv eller andra för risken att använda en elektrisk produkt som inte är helt säker.

Jordfelsbrytaren – en livräddare

Som husägare är du ansvarig för elen i ditt hus. Du är med andra ord ansvarig för att se till att det blir en trygg och elsäker kräftskiva för dig och dina gäster.

En jordfelsbrytare ökar säkerheten avsevärt. Om något går på tok och strömmen tar fel väg, bryter jordfelsbrytaren strömmen så att det inte blir du eller någon av dina gäster som får ta smällen.

Du som ännu inte har en jordfelsbrytare installerad i din elanläggning, kan köpa en portabel jordfelsbrytare för tillfällig användning.