Vindkraftverk i Lindesjön!

Den lilla ön Trallingen, mitt i Stora Lindesjön, har historiskt sett varit ett populärt utflyktsmål för badsugna lindesbergare. Men öns glansdagar är för länge sedan förbi. Ett unikt projekt kommer nu ge nytt liv åt Lindesjöns andningshål, nämligen en 150 meter hög vindkraftsnurra – ett samarbete mellan Lindesbergs kommun och Linde energi.

placeholder

- Vi behöver öka mängden lokalproducerad och förnybar energi. Vindkraft är idag det i särklass billigaste alternativet för elproduktion. Det känns oerhört bra att vi lyckats hitta en gemensam lösning på en gemensam utmaning – en framtidsinvestering som inte på något sätt gräver hål i kommunkassan, hälsar Jens Isemo, vd på Linde energi.

Ambitionen är att den vindkraft som alstras på Trallingen i första hand ska göra Lindesbergs kommun och dess verksamheter självförsörjande på lokalproducerad, förnybar el. Precis som kommungrannarna Örebro och Kumla försörjs av det gemensamma bolaget Kumbros vindkraftverk. Eventuellt överskott går in i Linde energis produktionsmix.

Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka, ser fram emot att sätta spaden i marken:

- Vår ambition är att det här inte ska bli någon långbänk. Vi vill göra vad vi kan för att de första kilowattimmarna ska kunna produceras redan till årets badsäsong.

Första steget är att gjuta ett betongfundament på Trallingen, vilket är det mest kritiska momentet.

- Vi har gjort undersökningar av marken och botten kring Trallingen. Sand och slam är inte de mest optimala förutsättningarna, men vi ser inte att markfrågan är något som ska sätta käppar i hjulen för Lindesbergs första vindsnurra, menar Jens Isemo.

Att vindkraftverket ska ha någon större inverkan på natur och miljö är Bengt Storbacka inte orolig för:

- Det blåser ordentligt på sjön, så naturens förutsättningar har vi check på. Dessutom finns radiomaster i horisonten vid Dalskogen, så det visuella intrycket bedömer vi inte heller ska påverkas särskilt negativt.

Hur blir det då med ljudbilden när vindsnurrans rotorblad sätter fart?

- Lindesbergarna är ju vana med surrandet från vattenskotrar och ett rikt båtliv. Skillnaden mellan deras oregelbundna motorljud och vindsnurrans mer konstanta sus är försumbar i sammanhanget och något vi tror att folk snabbt vänjer sig vid som ett naturligt inslag, avrundar Bengt Storbacka.

Tekniska fakta

  • Totalhöjd: 150 meter
  • Rotordiameter: 101 meter
  • Effekt: 2,3 MW
  • Beräknad årsproduktion: 6,4 GWh