Allt du behöver veta

Här kan du läsa om allt som rör din elnätsanslutning och vad du behöver göra för att elen ska nå fram.

Hur ansluter jag till elnätet?

Om du behöver en ny permanent elanslutning i vårt elnät ska du kontakta oss för en offert. Kontakta även en behörig elinstallatör som kan utföra arbetet.

Vi lämnar en offert till dig och när du har godkänt denna kan arbetet påbörjas. 

Du betalar en anslutningsavgift som täcker kostnaden för serviskostnad (ledningen till huset) och eventuell kostnad för utbyggnad av befintligt elnät.

Vill du ansluta en mikroproduktionsanläggning till vårt elnät? Läs mer här.

Hur ändrar jag min elnätsanslutning?

Ibland kan man behöva göra förändringar på en befintlig elanslutning, till exempel höjning eller sänkning av mätarsäkringen, flytt av mätarskåpet eller ledningen. Du är alltid skyldig att se till att sådana förändringar anmäls till Linde energi. Ändringen ska göras av Linde energi eller behörig elinstallatör.

Ändring av elnätsanslutning gäller samtliga abonnemang.

Vad kostar elnätsanslutningar?

Aktuella priser för nyanslutning eller ändring av elnätsanslutning. Pdf, 125.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Hur får jag tillfällig el?

Ibland kan det behövas en tillfällig elanslutning, till exempel om du har behov av ström under tiden du bygger ett nytt hus eller till någon typ av event.

Enklaste sättet är att hyra ett byggskåp av oss. Du kan hyra ett byggskåp 25 A eller 63 A.  Tidsgränsen för en tillfällig elanslutning är max 1 år, efter det tillkommer en särskild avgift. 

Ladda ner och fyll i en blankett, som du sedan mailar till oss på kundservice@lindeenergi.se.

Om du har ett eget byggskåp måste din elinstallatör skicka in en föranmälan via webbtjänsten föranmälan.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du priserna för 2024. Pdf, 144.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Koppla säkert

Som privatperson får du enligt regelverket köpa elinstallationsmaterial, men du kanske inte får koppla in och göra elinstallationen själv. Som ägare av en bostad är du ansvarig för att se till att rätt person utför elinstallationerna hemma hos dig.

Elsäkerhetsverket har därför tagit fram tjänsten Koppla säkert Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Tjänsten hjälper dig att enkelt ta reda på vem som får utföra en viss typ av elinstallation.

För elinstallatörer

Registrera och hantera dina för-och färdiganmälningar på webbsidan föranmälan.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Där kan du följa handläggningen av dina anmälningar.

Frågor eller funderingar?

Kontakta Kundservice
Telefon: 0581-887 01
E-post: kundservice@lindeenergi.se

Avsändare: Linde energi AB