Prisjustering med möjligheter

Omvärlden är orolig och den ekonomiska situationen i samhället en stor utmaning. Elnätsverksamheten i Linde energi påverkas kraftigt av dessa utmaningar. Som en följd av detta genomför vi på Linde energi en prisjustering av våra elnätspriser den 1 januari 2023, en höjning med i genomsnitt 12 procent.

För att fortsatt kunna bedriva vår samhällsviktiga verksamhet på ett långsiktigt och hållbart sätt behöver vi i det här läget göra en kraftigare prisjustering än normalt.

Nedan har vi samlat några vanliga frågor och svar om elnätet och elnätspriserna.

placeholder

När justeras elnätpriserna?

 

Priserna justeras den 1 januari 2023. En mindre prisjustering gjordes tidigare under hösten den 1 oktober med i genomsnitt omkring 5 procent.

Vad innebär prisjusteringen?

Elnätpriserna justeras den 1 januari med i genomsnitt cirka 12 procent.

Enskilda kunder kan få något högre eller lägre prisjustering.

Vad innebär det i kronor och ören?

Prisjusteringen motsvarar för några typkunder:

  • En lägenhetskund som förbrukar 2 000 kWh per år får en kostnadsökning med drygt 9 kr/mån.
  • En villakund med fjärrvärme som förbrukar 5 000 kWh el får en kostnadsökning på cirka 24 kr/mån
  • En villakund med elvärme och en årsförbrukning 20 000 kWh per år får en kostnadsökning på 194 kr/mån.

Varför behöver Linde energi justera elnätpriserna?

Våra opåverkbara kostnader, exempelvis överliggande regionnät och elnätsförluster ökar inför 2023 med närmare 70 procent. Till det kommer ökningar av kostnader för drift, underhåll och kapital. För att fortsatt kunna bedriva vår samhällsviktiga verksamhet på ett långsiktigt och hållbart sätt behöver vi i det här läget göra en kraftigare prisjustering än normalt.

Kan jag påverka min elnätskostnad på något sätt?

Prisjusteringen vid årsskiftet 2022-2023 läggs helt och hållet på den rörliga energiavgiften. Det innebär att du som kund har större möjlighet att påverka dina kostnader. Vi vill uppmuntra och premiera energibesparande insatser och åtgärder.

Den billigaste kilowattimmen är ju faktiskt den du inte förbrukar. Ta gärna del av våra energispartips Länk till annan webbplats.! Du kan göra stora besparingar bara genom att ändra dina vanor litegrann. Dessutom gör du en hållbar insats för klimatet och din omgivning.

Ytterligare en sak du som privatkund kan göra är att se över ditt nätabonnemang och eventuellt justera säkringstorlek, vilket påverkar din fasta kostnad.

Högspänningskunder kan se över sin abonnerade effekt.

Vad händer om elpriserna sjunker?

Vi följer elprisutvecklingen första halvåret 2023. Blir inte elpriserna så höga som vi förutspår kommer vi att vidta nödvändiga justeringar.

Är det bara Linde energi som ökar elnätpriserna?

Nej, hela branschen påverkas av kostnadsökningar. Dock skiljer sig förutsättningarna för de olika lokalnäten. Prisjusteringarna kommer därför att skilja mellan olika lokalnät.

Jag har hört att vissa bolag höjer ännu mer. Varför blir Linde energis höjning i genomsnitt 12%?

Vi som bolag bedömer att vi inte kan ta ut våra kostnadsökningar fullt ut gentemot våra kunder. I det svåra ekonomiska läge vi befinner oss i är det inte rättvist att du som kund ska bära hela ansvaret. Därför tar vi en del av kostnadsökningarna inom bolaget.

Varför har ni ändrat elnätpriserna under innevarande år?

Historiskt sett har vi justerat våra elnätspriser en gång per år. Under 2022 har elpriserna varierat kraftigt, vilket har påverkat elmarknaden i stort och speciellt elkunder i södra och mellersta Sverige.

I framtiden är det högst troligt att vi behöver ändra modell och behöva se över våra priser kontinuerligt, i syfte att undvika stora enskilda prisförändringar.

Arbete vid en av Linde energis transformatorstationer.
Så är elnätet i Sverige uppbyggt

Hur är elnätet i Sverige uppbyggt?

Sveriges elnät består av transmissionsnät, mer känt som stamnät, och distributionsnät samt utlandsförbindelser.

Om vi jämför elnätet med bilvägar, så är stamnätet motorvägarna för el och distributionsnätet elens landsvägar och gator.

Distributionsnätet är indelat i regionnät och lokalnät. I Lindesbergs kommun ansvarar Linde energi för lokalnätet i Lindesberg, Fanthyttan, Frövi och Fellingsbro med omnejd. I Örebro kommun finns vårt elnät i Närkes Kil med omnejd, samt Ringaby. Vi ansvarar även för en liten del av lokalnätet i Nora och Arboga kommuner.

Vad menas med elnätsförlust?

När elen distribueras genom elnätet uppstår förluster på 3-5 procent av tillförd elenergi. Du kan enkelt uttrycka det som att elnäten ”förbrukar” el. Eftersom kostnaden för el i hela samhället har ökat kraftigt medför det ökade kostnader för elnätsverksamheten.